SAILING AROUND IN HALONG BAY

Halong Bay ligger nord-øst i Vietnam, nærmere en fire timers kjøretur fra hovedstaden Hanoi ut mot kysten. Det er ikke for ingenting at denne bukten som består av nesten 2000 ulike øyer står på Unescos World Heritage liste. Det er et ekstremt populært reisemål for alle typer besøkende, enten om man feirer gullbryllup er på klassetur eller backpacking. 

Halong Bay is the world known gulf northeast of Vietnam, about a four hours drive from the capital Hanoi towards the coast. There is no doubt why these almost 2000 island are on Unesco's World Heritage list. Halong Bay is an extremely popular destination for all kind of travelers wether its a honeymoon, a school trip or back packing. 

Vietnam er et langt lande, på mange måter som Norge. Skal man se det fineste Norge har å by på bør man dra nordover til Lofoten for deretter å jobbe seg nedover. Litt sånn er det med Vietnam også. Det er mange fine steder på tvers av landet, man må derfor bestemme seg for hva som er viktigst for en. 
Å være i Vietnam uten å se Halong Bay var uaktuelt for min del, til tross for at det på mange måter er en turistfelle. 

Vietnam is a long country, in many ways just like Norway. If you want to see the beauty and diverse nature of Norway you should visit Lofoten and the work your way down towards the bigger cities. Vietnam is a little bit like that, there was no way around visiting Vietnam without experiencing the touristy, but yet so beautiful Halong Bay. 

Vi dro til Halong en dag før vi skulle ut på båten, etter tips fra lillebror havnet vi på et deilig hotell med verdens mykeste seng i havnen en natt for å koble av etter hektiske dager i Hanoi før vi skulle på en båt med litt for mange mennesker for kvadratmeterne. . Det er vanskelig å finne en måte å se Halong Bay på uten at det blir med en gruppe turister med litt for store sandaler, større blits enn kamera og en forkjærlighet for paraplydrinker. Når sant skal sies er dette noe av det værste jeg vet, men skal man se Halong Bay så skal man se Halong Bay. 

We decided to go to Halong the day before our cruise, after recommendations from my little brother we ended up one night in a hotel with the fluffiest bed I have ever slept in, to catch up on some work and sleep after some hectic days in Hanoi. Its difficult to find a way to see Halong Bay without attending a touristy cruise. I dont like when people plan things for me and tell me what to take photos of, but there was no way around it. Unless you have the money to rent a whole boat just for yourself. 

Etter hotellfrokosten ble vi hentet og tatt med ut til båten hvor en velkomstdrink alá most vannmelon ventet. Solen skinte for første gang på flere dager og utseilingen begynte. Vi satte oss ned på et tilfeldig bord i rommet crewet omtalte som restauranten, kom straks i prat med et hyggelig par som satt vis a vis oss, hvor prat ble til latter, latter til trylletriks og trylletrisk til heads up! Mr. Tahng hadde glemt å si i fra om mine spesielle matbehov, men det tok ikke lange tiden før de disket opp med veganske og glutenfrie vårruller, grønnsaks grillspyd, fried rice og den selskrevne pomfritten. Shit så glad jeg ble, jeg har ikke spist vårruller på mange mange år! 

After our hotel breakfast we got picked up and transported to our new home for the next couple of days. We were greeted by the crew and a welcome drink, I should probably just say squeezed watermelon. The sun finally broke through after being gone for the past week and we headed out to the sea. We sat down at a random table in the room the crew called "the restaurant". Made a few friends and had a good time. Mr Tahng forgot to mention my special diet needs, but despite of being on a boat they came up with recipes for gluten free and vegan dishes like: spring rolls, bbq veggies, fried rice and of course french fries. I was so so happy, I hadn't had spring rolls in many many years! 

På de nesten to dagene vi var på båten var vi innom Ti Top Island, en enorm grotte og en perlefarm. Ti Top Island var overbefolket av turister, noe som ødela opplevelsen selvom utsikten var uslåelig. Grotten var ekstremt stor og utrolig fascinerende, men her var det også forferdelig folksomt. Siste nevnte var kulere å se enn hva jeg hadde forventet. Ettersom jeg hadde null forventninger, vi fikk se hvordan japanerne (ja det var japanerne) hadde begynt å dyrke østers for perlene skyld. Det å hente opp en skitten østers fra havets dyp, åpne det og finne verdens vakreste og hviteste perle er litt spesielt, det må jeg innrømme. 

On the two days we were out sailing we visited Ti Top Island, an enormous cave and a pearl farm. Ti Top Island was over crowded, which ruined our experience in despite of the unbeatable view from the top! The cave was extremely big and fascinating but here as well it was way too crowded. For the Pearl farm I didn't really have any expectations, but it turned out to be quite interesting. We learned about how Japanese people (yes they were first) had started this farm to grow oysters for their pearls. I do have to admit that its really cool to fish up an old muddy oyster from the bottom of the ocean, open it and find a big, shiny pearl inside. 

Det beste med turen var å seile mellom øy formasjonene, spise god mat, se solnedgangen med vind i håret på dekk, ja rett og slett bare å være på sjøen. Jeg hadde gledet meg til å besøke "The floating village" men den hadde de lokale myndighetene tydeligvis nettopp flyttet inn til fastlandet ettersom forsøplingen ble for stor. De fleste Vietnamesere kaster søppel fra seg der enn det passer dem og sånn kan man ikke ha det, i hvert fall ikke ute i Halong Bay. Trist at mennesker skal holde på sånn, ødelegge naturen og ødelegge for oss selv. Jeg kunne på mange måter ønske at den eneste måten å oppleve denne bukten på var å leie en privat båt og seile rundt i flere dager uten mål og mening. Det var altfor mange båter, altfor mange mennesker og man oppholder seg rundt akkurat de samme øyene selvom det er 1748 andre perler rett rundt hjørnet. Kanskje det blir bedre i fremtiden? Tviler... det er lov å håpe. Men når sant skal sies så er Halong Bay noe alle bør oppleve. 

The best part of the trip was definitely to sail around between the beautiful islands, eat fresh food and watch the sunset from the deck with sea breeze in your hair. I was looking forward to visit "The Floating Village", but this was moved from Halong Bay into the city by the local government because of their littering. Which I thought was very sad. Most Vietnamese people throw their garbage wherever they feel like it, which is obviously horrible especially in Halong Bay. I wish one had to rent a private boat to explore this gulf, that the part of experiencing Halong Bay was sailing around for a week or two. There were way too many boats and too many people, and the worst part is that all the boats go to the exact same island when they have 1748 other to choose from. Maybe it will be better in the future? Lets hope. When thats said I do think that Halong Bay is special and something everyone should experience.