STAYING HEALTHY WHILE TRAVELING

Å holde seg sunn når man reiser er ikke alltid like enkelt. Det er ofte mye nytt og spennende å smake på og prøve ut, enkle løsninger som blir prioritert og ikke alltid tid eller mulighet til å trene eller å sove nok. Er man på en kortere reise skader det ikke å la nye ferie vaner gå utover de daglidagse rutinene, men varer reisingen over en lengre periode som det gjør for meg, blir man nødt til å finne en gyllen middelvei. 

Staying healthy on the road can be tricky as there are always new stuff to taste and try out, easy and quick fixes and not always the time to work out or to get enough sleep. If you are traveling for a short time I think one should let the experience take over and not care too much about the regular routines, but if you are traveling for a longer period or having it as a lifestyle like myself one definitely have to make some adjustments in terms of continuing living a healthy life. 

bali.jpg

ITS ALL ABOUT BALANCE 

At alt dreier seg om balanse er det ingen tvil om. Det er vel kanskje en av mine få leveregler når jeg tenker meg om. Når jeg mener balanse så mener jeg at det beste måten å leve på er å spise litt av hvert, "litt av alt er det ingen som har dæva av" sa alltid farmoren min og det er jeg i grunn enig i. Balanse for meg handler om å spise rent, sunt og godt. Det handler om å spise fargerikt og fresht og det som kroppen min trenger og som fungerer for meg. Balanse for meg er å spise pannekaker til frokost hvis jeg har lyst på det og sjokolade når søtsuget tar over. Det handler om å spise fornuftig og få i seg det man trenger, men samtidig spise det man har lyst på når man har lyst på det. 

Everything is about balance, there is no way around that. It might actually be one of the few rules in life that I actually follow when I think about it. By balance I mean eating a little bit of everything, "nobody dies with a little bit of everything" my grandmother always said, and I do have to agree with that. Balance for me is eating clean, healthy and wholesome food. Its about eating colorful and fresh, eating what my body needs and what works for me. Balance is having pancakes for breakfast if I feel like that and chocolate when the cravings take over. Its about eating reasonable and making sure that your body gets the fuel it needs, but at the same time eating whatever makes you happy. 

HEALTHY CHOICES 

På en par ukers reise så er ikke de sunne valgene så nøye. Da kan man kose seg og nyte fridagene og ikke tenke på hva man burde spise, men mer på hva man vil ha der og da. Det synes i hvert fall jeg. Men når man reiser over lengre perioder blir reise livsstilen din og det gjør også at reise blir hverdag og hverdag blir rutiner. Hva som er sunt og ikke er veldig åpenlyst i mine øyne, men som mye annet her i livet handler det om å ta de riktige valgene. 

Traveling for a couple of weeks doesn't matters in terms of being unhealthy. You can enjoy your free time without thinking to much about what you eat, thats a least what I think. But if you are traveling over a longer period, it becomes your lifestyle, your everyday life and your routine. Whats healthy is pretty obvious to me, but like other things in life it all depends on taking the right choices. 

  • Bruk instagram til å finne frem til freshe spisesteder! Det som er fint med dagens samfunn er at Instagram presenterer restaurantlivet på en utrolig kreativ måte. Det er kult med fargerik, plantebasert mat noe som igjen resulterer til at folk spiser "trendy" og i mange sammenhenger automatisk sunt.  

Use Instagram to find new places to eat! Thats whats great about Instagram it presents cafes and restaurants in a creative way which makes healthy and colorful food look fun so it becomes "trendy", so people automatically eat healthier! 

  • Bo et sted der du har kjøkken så du har mulighet til å lage mat selv! Det er ofte billigere å lage mat selv og da har du også mulighet til å kontrollere hva du spiser. Mat laget fra bunnen av er jo alltid bedre! 

Stay somewhere where you have the possibility to make food yourself. Airbnb's are great because they often come with a fully equipped kitchen! Making food from scratch is healthier and often much cheaper too! 

  • Når man er ute å spiser så er det ikke alltid at salaten frister mer enn burgeren dessverre. Derfor kan man kanskje lage seg en liten regel om at for eksempel dagens første måltid alltid skal være sunt! Det vil føre til at man får lyst til å spise sunt videre, men om det skulle snu så har du i hvert fall gjort kroppen din en tjeneste før sjokoladesmellen inntreffer. 

When you are out eating its very rare that the salad is more tempting than the burger, I wish! But therefore you can do yourself a favor by making a rule that for example the first meal of the day should always be healthy. Then its easier to stay healthy the rest of the day, and if not, you already did your body a favor in case a chocolaty situation occurs. 

  • Et annet tips er å spise vegansk/vegetar når man er på tur. Ikke bare blir kostholdet automatisk grønnere og sunnere, men det er også mye billigere! Vegetar retter er ofte 10-20 kr billigere enn andre kjøtt relaterte retter! 

Another tip is to try to eat more vegan/vegetarian food when you are traveling. It won't only give you a greener and healthier diet but its also much cheaper! Thats something to think about! 

bali.jpg

WORK OUT ON THE ROAD 

Hva man ser på som trening er nok veldig individuelt, men det viktigste er jo å bevege seg og ta vare på kroppen sin, det tror jeg vi alle er enige om. Hvordan skal man holde seg nogenlunde aktiv på en lengre reise? Her må man være kreativ, for det er ikke alltid et trenings studio tilgjengelig. Så hva skal man finne på da? 

What people think of as working out is pretty individual, but the most important thing is to move around and take care of your body, I think we all can agree on that. So how can you stay active on a longer journey? Be creative, cause a gym might not be available all the time. So what to do then? 

  • Den beste måten å bli kjent med et nytt sted på er å gå seg vill og finne tilbake igjen. Knyt på deg joggeskoene og slå sammen utforskingen og power-walken! 

The best way to explore a new place is by getting lost and then have to find your way back again. Tie your sneakers and make the exploration your power walk! 

  • Har stedet du bor på basseng? Da er det ikke synd på deg, svømming er mye bedre trening enn hva folk flest tror! 

Do you have a pool available? Well, what are you waiting for? Swimming is a much better work out than what people think! 

  • Har du wifi? Selvfølgelig har du det! Prøv noen enkle youtube videoer med enten styrke trening eller yoga/pilates. Alt du trenger er litt gulvplass! Et annet tips, er å ha med seg hoppetau, det er noe alle får plass til i kofferten! 

Do you have wifi? Of course you have! Try out some simple youtube videos, there are plenty of work out videos for quick and easy work outs, all you need is some floor space. Another tip is to bring a jumping rope with you, its the perfect and easiest cardio that can fit in everyones bag! 

  • Å leie sykkel er en annen praktisk og fin måte å både utforske og bevege seg på! Det samme er hikes! Finnes det turstier å gå der du er burde det sjekkes ut med en gang! Kanskje får du til og med en solnedgang og en skikkelig fin utsikt på kjøpet? 

Renting a bike is definitely practical and an interesting way to experience a new place and move a little. The same with hikes. If you can find hikes around where you are, thats a great way to explore! Maybe you are lucky and get a sunset and a beautiful view somewhere? 
 

ON THE ROAD WITH ALLERGIES 

Allergiene mine er ikke mine beste venner på reise. Det gjør ofte hverdagen mye vanskeligere enn hva den er for "vanlige" mennesker. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har gått fra restaurant til restaurant for å finne noe å spise. Det kan fort bli frustrerende både for meg og for reisepartnere. Man føler seg ofte til bry og vanskelig og ha med å gjøre, og kan fort ende opp med å bare ta det man får og det er dessverre aldri det man har lyst på eller svært sjeldent sunt, som for eksempel fries til frokost... 

My allergies are my worst enemies when I am on the road. It often makes my everyday life difficult compared to "normal" people. Walking from restaurant to restaurant without finding anything to eat is very normal for me. Its frustrating for me and also for my travel partner. I very often feel like a bother people, and its therefore easier to just eat whatever thats there, which is never something I enjoy because its often unhealthy : like fries for breakfast.... 

  • Ta med deg ting hjemme i fra! Det er kjipt, slitsomt og irriterende, men det er så verdt det! Å ta med seg knekkebrød, granola, barer, nøtter osv kan hjelpe veldig på tur. Får man for eksempel en smoothie på en cafe så kan man fint helle litt av den medbrakte frokostblandingen på toppen og voila så har du en perfekt frokost! 

Bring stuff from home! Its annoying I know, but its so worth it! Bring whatever you need of crackers, crisp bread, granola, bars, nuts etc. it will be very helpful! For example if you get a smoothie at a cafe you can add some granola on top an voila you have a perfect breakfast! 

  • Jeg har også lært å bruke "allergikortet" på restaurant, med andre ord: hvis jeg ikke finner noe å spise der de andre jeg er med skal spise så går jeg å kjøper noe jeg kan spise fra et annet sted og tar det med inn på restauranten. Det er ikke alltid det blir tatt godt i mot, så da tar jeg frem allergikortet og sier at jeg ikke tåler noe på menyen og da har de ikke så mye de skulle ha sagt så lenge de jeg er sammen med spiser derfra. 

I have learned to use my allergies for what they are worth. I therefor use my "allergy card" as a call it, once in a while. If I can't find anything to eat wherever my friends are eating I will go out and buy whatever I want and bring it back into the restaurant. Its not very popular, but then I just use my allergy card and say that I am allergic to everything on the menu, they can't really say anything then, as long as the ones I am with are ordering there. 

TAKE TIME TO RELAX 

Når man reiser er det fort gjort å glemme å slappe av. Det er så mye nytt man vil se og gjøre på en gang at det er fort gjort å glemme å ta en time out. Dagene går i et, man tar seg ikke tid til å bare sitte inne, man vil ut og oppleve! Vel, det kommer til å slå tilbake på deg. Jeg kjenner veldig på det når jeg ikke gir kroppen tid, spesielt når jeg i tillegg er jetlagged og er i et nytt klima. Derfor er det viktig å: Prioritere søvn og hvile, drikke nok vann, spise nok og ordentlig mat. 

Traveling is fun and its easy to pretend like you have more energy than you actually have, because you are too excited to get out and about. Time flies and sleep and rest aren't your first priorities, but if you push it too far, it will eventually get back to you. I always feel it immediately if I haven't given my body a chance to relax and, especially if I am also jet lagged and in a different climate. Therefore its important to: Prioritize sleep, drink enough water and eat real and enough food.