THINGS TO KNOW BEFORE VISITING CUBA

MONEY - CURRENCY - EXCHANGE

Reiser du til Cuba fra Norge lønner det seg å veksle til dollar/euro og ta med seg det. Når du lander på flyplassen i Havanna og går ut av ankomsthallen vil du se en liten kiosk hvor du kan veksle fra dollar/euro til cubanske dollar/pesos. Det er bedre å ta ut for mye og heller veksle tilbake på flyplassen før du forlater Cuba enn å måtte finne frem til en bank og stå i kø i en evighet inni byen. Det kryr nemlig ikke av minibanker i dette landet, så ta ut mer penger enn du tror du kommer til å bruke! Cuba har to penge enheter, en heter CUC (cubanske dollar for turister ) og den andre heter CUP (Cuban national peso) som Cubanerne bruker.

If you are traveling to Cuba you need to take out money before you get there. Bring more cash (dollars/euros) than you think you will need, ATMs isn't really an option here. When you arrive at the airport and walk out of the arrival hall you will see a little exchange kiosk where you can exchange your money. Cuba has two currencies, one is CUC (Cuban dollars for tourists) and the other one is called CUP (Cuban National Pesos) which the Cubans use.

 

WIFI - CONNECTION

Jeg visste at jeg ikke kunne forvente internett på Cuba, men jeg trodde det skulle være litt enklere å logge på og surfe når jeg først fikk det. Vi booket rom på Airbnb (for å bo på Casa Particulares) når vi reiste rundt og kunne bruke appen til å titte på hvor vi ville bo, men det gikk ikke an å bestille på appen mens vi var der for den hadde Cuba sperret, så broern min gjorde det hjemmefra for meg. Selvom du får tilgang til internett kan du med andre ord ikke forvente å komme inn på hvilken side du vil. Jeg hadde ikke sjans til å logge inn på denne bloggen en eneste gang for eksempel.

I knew before I left that WiFi on Cuba was hard to find. But I didn't know it was so hard to use when you first got it. We booked our stays in Casa Particulares on Airbnb and were able to use the app to look for places to stay, but we couldn't book it, it was blocked. My brother therefore had to book for us from Norway. In other words, you might be lucky and get WiFi working, but you cant expect to visit just any site. For example I wasn't able to log into this blog once.

Wifi i Cuba fungerer på denne måten: Du hører noen rope wifi etter deg på gaten. Du stopper, ser om de har et grønt/gult kort i hånden. Det finnes et brukernavn og et passord som må skrapes frem (som på et flaxlodd). Du kjøper dette for 1,5-3 $ og har da tilgang til wifi i en time fra et sted som har dekning. Da må du finne ut hvor de har wifi, i Havana har noen hotell og en park eller to wifi, i Trinidad satt alle på en enorm trapp midt i byen. Det er ikke vanskelig å skjønne hvor de har wifi, ettersom menneske mengden vil tilsvare dekningen.

WiFi in Cuba works like this: You hear someone in the streets yelling WiFi after you. You stop, see if that person has a green/yellow card in his/her hand. There should be a username and a password you have to scrape to see. You buy this for 1,5-3 $ and then you have WiFi in an hour from a place where you can find connection. Then you have to find an area where there is Wifi, some hotels in Havana have it and a park or two, in Trinidad there is a big square in the middle of the town. If you see loads of people in one place with their faces almost inside their phones, congratulations you have found WiFi!

FOOD - DRINKS

Cuba har absolutt ikke det beste kjøkkenet (etter min mening) å finne noe ordentlig godt å spise, er ikke bare bare. Det er spennende å spise ris, bønner, friterte bananer og tostones de par første dagene og så holder det. I hvert fall for meg. Brødet er kritt hvitt og luftig som norske hveteboller, du kan få kjøpt ost og skinke sandwicher, kaker, øl, vann, syntetisk juice, cubansk cola (tukola), maiskolber, croissanter og ja det er vel det. Jeg så flere som hadde med seg smøre pålegg og sauser i sekken, noe som hadde vært en kjempe god ide hadde jeg visst akkurat hvordan maten var. Å ha med soyasaus, tabasco eller sweet and sour er slettes ingen dum idé! Noe den cubanske maten mangler er smak! Har du et vanskelig kosthold i utgangspunktet (som meg selv), anbefaler jeg å ha med knekkebrød, granolabarer, kjekspakker, nøtter osv. Du kommer neppe til å angre!

Cuba has definitely not the best kitchen (if you ask me), finding something delicious to eat, isnt very easy because of strict trade restrictions. Its exciting the first couple of days, eating rice, beans, plantains, tostones etc. But after a few days its enough! Especially for me! The bread is white, like a cake, you can buy ham and cheese sandwhiches, cakes, beer, water, syntic juice, cuban coke (tukola), corncobs, croissants, and yeah thats about it. I saw people who had brought bread spread and sauces from their home countries, which I thought was a very good idea! Bringing soy sauce, tabasco or sweet and sour is definitely a tip you should consider! The cuban food has a lack of taste, so a sauce could make it much better! If you have a strict or diffcult diet like myself I suggest you bring crips bread, granola bars, cookies, nuts etc. You will never regret that!

 

TRANSPORTATION

Å komme seg rundt til de forskjellige byene er ikke noe problem. Vi reiste fra Havanna til Varadero i en privat gammel bil som så vidt hang sammen, fra Varadero til Trinidad i en lokal skranglete buss og fra Trinidad til Havanna igjen med en lokal taxi som plukket med seg flere på veien. Prisene er veldig forskjellige, det kommer an på om man tar privat bil eller fyller opp med ukjente eller om man velger buss alternativer som tar fire ganger så lang tid enn hva som egentlig er nødvendig. Spør de du bor hos om transport så kommer de garantert til å arrangere noe for deg! Men ikke forvent at de kommer på tiden, ti minutter kan fort bli en time eller to!

Getting around in Cuba isnt a problem. We traveled from Havana to Varadero in a private old car, that was about to fall apart anytime, from Varadero to Trinidad in a local shitty bus and from Trinidad to Havana again with a local taxi that picked up other people along the way. The prices vary, it depends if its private or not and how long time it takes. If the ride is quick its more likely to be expensive compared to a slow bus ride that took four times as long. Ask your host about transportation, they will definitely arrange something for you, but dont expect it to be on time, ten minutes can turn into an hour or two! This is Cuba!


HOW TO GET TO CUBA?

Air France og KLM flyr direkte fra Europa til Havanna. Jeg lurer på om Turkish Airlines også gjør det hvis jeg ikke tar helt feil. Ellers er det knappe 45 minutter fra Miami med fly så det går an å fly direkte til Miami med Norwegian og SAS fra Oslo. Ellers kan man også booke med charter selskaper som Thomas Cook til flyplassen i Varadero og begynne turen der.

Air France and KLM flies directly from Europe to Havana. I think Turkish Airlines might do the same if I am not wrong. Its also just 45 minutes from Miami by plane, which makes it possible for people to fly directly from Oslo to Miami with SAS or Norwegian. You can also always book trips with Thomas Cook to Varadero and start your journey there.

Det går altfor treigt i svingene på Cuba så jeg anbefaler å være i veldig god tid før flyet går. Jeg er ikke en overnervøs person som pleier å være tidlig ute, men jeg er veldig glad jeg hadde over tre timer før flyet gikk, fordi effektivitet finnes ikke i dette landet. Så har du planer om å sende bagasje, veksle penger du ikke fikk brukt og kanskje handle noe i Tax Free så trenger du litt ekstra tid.

I recommend you to be early at the airport for your flight. I am not a nervous early bird at airports, but Cuba is slow, there is not such a thing as efficiency, so if you need to buy something, send your luggage and exchange money leftovers. Be early!  I am very happy I had over three hours before our flight! I am never that early!

WHERE TO GO AND WHERE TO STAY?

Hvor man skal bo avhenger så klart av budsjett og hva man er ute etter, men jeg anbefaler alle å prøve å bo i hvert fall noen netter i Casa Particulares, med andre ord hjemme hos cubanere. Du kan finne massevis av rom og leiligheter på Airbnb. Hjemme hos cubanere får man virkelig kulturen i fanget og dessuten er middagen de tilbyr for en billig penge ofte mye bedre både i smak og for utenlandske mager.

Where to stay obviously depends on what budget you have or what you are looking for in terms of comfort. I do suggest that you all stay at least couple of nights in Casa Particulares which is sort of a Cuban home stay. Definitely the best way to experience the real culture and get to know Cubans personally and you will be invited for dinner which is often much better taste wise and for international tummies.

Når det kommer til hvilke deler av Cuba man ønsker å reise til så kan jeg anbefale Trinidad som en veldig koselig og fargerik by. Mye penere og mindre enn Havanna, koselig og lun på mange måter. Trenger du et avbrekk fra hektiske byer er Varadero en perle når du ligger på stranden og kun ser utover. Varadero er til å anbefale for folk som vil sole seg, bade og snorkle. Sist men ikke minst så er jo selvfølgelig Havanna obligatorisk, ekte Cuba!


When it comes to which parts of Cuba you want to visit I can recommend Trinidad, which is a small, colorful town. In many ways much prettier and more charming than Havana. If you need a break from hectic city life in Havana you should go to Varadero for a few days. Varadero is perfect if you only want to swim, tan and snorkel. Thats all that Varadero really is! And of course a few days in Havana is mandatory! Thats the real Cuba!

TIPS AND TRICKS

 • Lær deg så mye spansk som mulig, eventuelt ta med ordbok eller last ned en offline versjon. De er ikke veldig gode i engelsk og heller ikke interesserte i å bruke engelsk så skolespansken min reddet oss på alle måter. Sleng ut den spansken du kan, ikke bry deg om bøyningsform og uttale. Det viktigste er at du kommer frem dit du skal!

  Learn as much Spanish as possible, bring or download a translator. They don't speak that much English and aren't really interested in learning, my school Spanish saved us! Dont be afraid to speak, they don't care about your pronunciation. The most important thing is that you get where you are going!
   
 • Pakk så lett som mulig, bor du i en leilighet i Havanna er ikke trillekoffert det ultimate, sekk eller bag som du kan slenge over skulderen funker best i trange trappeoppganger i gamle bygninger.

  Pack light and easy, if you stay in an apartment in Havana a suitcase isn't the most practical thing. Bring a bag you easily can carry up steep and narrow hallways.
   
 • Man må ha visum for å reise til Cuba, dette burde søkes om så lenge som mulig før avreise. Man må også ha med bevis på reiseforsikring. Så print ut reiseforsikringen din og legg det klart med pass og visum før du reiser. De vil be om å få se det i Immigration.

  You need a visa to enter Cuba, this should be applied for as early as possible. You also need to bring your travel insurance. Print it out and put it with your passport and visa, they want to see it at immigration.
   
 • Er du på backpacking eller prøver å reise billig? Da lønner det seg å velge de lokale varene fremfor det som er importert. For eksempel så koster den lokale ølen og den lokale colaen (tukola) under halvparten av en Sol og en Coca Cola.

  If you are back packing or are on a tight budget? You should always choose the local products compared to the imported ones. The local beer and the Tukola is half price of Sol and Coca Cola.
   
 • Jeg vet ikke hvor sensitive dere er med tanke på annen bakterieflora, men det å spise rå grønnsaker, kylling og gatemat er ikke å anbefale ettersom hygiene ikke er første prio for alle. Hold deg til ren, gjennomstekt mat hvis mulig!

  I don't know how sensitive your stomach is, but eating raw veggies, chicken and street food isn't something I recommend since hygiene isn't first priority for everyone. Eat clean, well cooked food if its possible!
   
 • Ikke regn med å få kjøpt noen ting på Cuba. Vil du ha sjokolade, ta med sjokolade. Trenger du Ibux/Advil/Paracet, ta det med! Får du ofte myggstikk, ta med myggspray.

  Dont plan to buy anything there. If you need chocolate, bring it. If you need Ibux/Paracet/Advil, bring it! If you get loads of mosquito bites, bring mosquito spray!
   
 • Hvis du skal reise over en lengre periode er kanskje ikke hvite plagg det mest praktiske å bruke på Cuba, spesielt ikke inni Havanna ettersom det er ganske støvete og møkkete i gatene. Ha med behagelige og luftige plagg, det er varmt og fuktig og du kommer til å gå masse!

  If you are on a longer journey and try to wear your outfits more than once, don't wear whites in Havana, its very dusty and dirty in the streets. Bring comfy and airy clothes, its hot and humid and you will be walking a lot!
   
 • En ting jeg angrer på at jeg ikke gjorde var å ta med ting til lokal befolkningen slik at du kan glede de du møter på din vei. Her snakker jeg om ting som ikke er hverdagskost for dem, det som er vanskelig å få tak i: sminke og hudpleie (deo, kremer, intimprodukter osv), barneleker, barneklær, godteri, bøker, DVD osv. Fyller du opp bagen din med dette, er du en helt!

  One thing I regret not doing is that I didnt bring things for the local people I met along the way. I am talking about things that is difficult for them to get: make up and beauty products (lotions, deadorant, intimate products etc.), childerens clothes, toys, candy, books, DVDs etc. If you fill your bag with this, you are a hero!