7 STEPS TO IMPROVE YOUR PHOTOGRPHY SKILLS

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man kan bli flinkere til å ta bilder. Ferdighetene dine blir ikke bedret over natten dessverre, dette er noe man må øve på og vie endel tid til for å mestre, som alle andre former for kunst og aktiviteter. Men jeg vil like vel gi dere noen tips når det kommer til det å ta bedre bilder. Folk tror nemlig at man må ta kurs, kjøpe et dyrt kamera eller være et naturtalent for å få fine bilder, og sånn er det nødvendigvis ikke.

I get loads of questions about how to become a better photographer. I'm sorry to say it but amazing photos doesn't come over night. Its time consuming and you need to make an effort to be better. Like any other form of art or activity. You don't necessarily need a super expensive camera nor take a photography class to get good photos. But I want to give you a few tips concerning photography.

1. BACKGROUND AND BLURRY DEPTH OF FIELD

Fjern alt av rot i bakgrunnen av det du skal fotografere, spesielt med tanke på et vidvinkel objektiv. Rot i bakgrunnen sjenerer og tar fokuset bort fra det du egentlig fotograferer. Ønsker du bilder med dybdeskarphet og har kun mulighet til å kjøpe en linse så anbefaler jeg 50 mm (spesielt til Canon og Sony) og 45 mm til Olympus. Hvis du vil ha en blurry bakgrunn lønner det seg ikke å plassere det du skal ta bilde av for nærme bakgrunnen. Et antrekksbilde tar seg for eksempel finere ut med en blurry bakgrunn hvor antrekket er i fokus, da lønner det seg å ha an "åpen" bakgrunn, for eksempel ta bildet midt i veien istedenfor inntil en vegg. Se på bildene under så skjønner dere hva jeg mener.

If you like the blurry depth of field and can only buy one lens I suggest the 50 mm (especially for Canon and Sony) and 45 mm for Olympus. If you want a blurry background, don't put whatever you are photographing too close to the background, make sure you have loads of space behind to make it easier for yourself. For example if you want to take an outfit photo where the focus should only be on you and what you are wearing you could stand in the middle of the road where the background is open and far away, it will make it much easier to get the depth of field you want. Look at the photos below to get my point:

2. ART OF THE EDIT

Det er morsomt å se tilbake på hvordan jeg redigerte bilder før, jeg er i konstant endring når det kommer til siste touch og det er både festlig og merkelig å se tilbake på. Når det kommer til å redigere bilder så bruker jeg Lightroom, her har jeg ingen faste presets, jeg redigerer hvert enkelt bilde hver for seg. Det jeg benytter meg av da er: kontrast, hvitfargen, lysstyrken, skygger, noen farger som blå og grønn og grain. Jeg prøver alltid å gjøre bildet så naturlig som mulig ettersom jeg misliker over redigerte bilder. Vær forsiktig med bruk av kontrast og sterke farger. Det kan fort bli for mye! I disse dager føler jeg at redigeringen er alt, ettersom mange infuencers selger sine presets, man kan da se at de nødvendigvis ikke er gode fotografer, men har lært seg å redigere.

Its funny to look back at how I used to edit my photos, I'm always in a constant change when it comes to editing and the final touch. I use Lightroom to edit my photos, I don't have any presets, I edit each and every one individually. What I use is contrast, whiteness, exposure, shadow and some colors, mostly green and blue and grain. I prefer to make it as natural as possible, because I hate over edited photos. So be careful with contrast and strong colors, it can be too much! These days its all about the editing, influencers are selling their presets like there is no tomorrow, which is a little funny because one can really see that many people don't even know how to work a camera, but they learned how to edit.

3. CLEAN CUT

Med clean cut så mener jeg at du burde ta hensyn til omgivelsene når du cropper et bilde. Et ryddigere resultat er et finere bildet (i hvert fall i mine øyne). Hvis du for eksempel tar et bilde hvor planker eller brostein er med på bildet, så sørg for å kutte der disse slutter slik at resultatet blir rent. Dette er selvfølgelig veldig individuelt, men jeg tror alle liker symetriske bilder bedre!

With a clean cut I mean that you should be aware of your surroundings when you crop a photo. If you want a neat result you should crop where its natural, for example right where the plank end or where the crosswalk starts. This is very individual, but I believe we all prefer a symmetric look on the photo.

4. THE PERFECT LIGHT & ANGLE

Lyset er alt når man skal ta bilder. Dårlig lys ødelegger det meste Personlig foretrekker jeg soloppgang og solnedgang best, og tar så og si aldri bilder i direkte sollys, da foretrekker jeg heller overskyet. Når det kommer til riktig vinkel så vet jeg at de fleste bloggere kjenner til sin egen vinkel, jeg derimot er usikker på om jeg i det hele tatt har en. Men når sant skal sies så har vinkelen bildet blir tatt i enormt mye å si. Det jeg tror folk gjør feil er at de gjør for drastiske endringer når de skifter vinkel, du trenger ikke bevege deg flere meter, en cm opp og ned med linsen kan ha mye å si på resultatet!

Light is everything when it comes to taking photos! Bad lighting can ruin everything! I prefer sunrise and sunset, and I try to avoid taking photos in the middle of the day when the sun is at its highest. When it comes to the angle, its important to know that big changes isnt necessary, an inch to the left or right or up and down can do wonders. Many bloggers know their angle, I'm not even sure I have an angle, but it would be very practical if you take a lot of photos!

5. WHEN BUYING A NEW CAMERA

Bli kjent med kameraet ditt! Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger! Når du kjøper et nytt kamera ikke vær redd for å spørre om det du lurer på. Det er fort gjort å bare kjøpe et dyrt og bra kamera og ikke tørre å spørre hvordan det egentlig fungerer. Du er redd for at selgeren skal tenke "herregud hva skal du med det kameraet her? Du kan jo ingenting" Men det er så feil, still heller ti dumme spørsmål enn å komme hjem med noe som føles altfor avansert og helt feil. Du skal tross alt betale for det!

When you buy a new camera don't be afraid to ask silly questions. Its so typical and so easy to just buy it without daring to ask about things because you are afraid that the someone will think "what is she doing with this camera, she knows nothing about photography". Ask, ask, ask, don't be embarrassed to look dumb. After all you are the one who are paying for it!

6. STEP BY STEP

Når du kjøper et nytt kamera så kan du søke på kamera tutorials på youtube, og du finner garantert noen som kan guide deg gjennom det kameraet du har. Begynn med automatiske innstillinger på kameraet ditt og beveg deg sakte men sikkert over til manuelle. Hvis du har lyst til å bli flinkere til å ta bilder så finner man mye motivasjon i å mestre, derfor anbefaler jeg å begynne med mobilkameraet (altså da burde du ha en ganske så ny iPhone) og laste ned VSCO appen og prøve deg frem. Man må nemlig ikke ha et dyrt kamera for å ta fine bilder, jeg har tatt mange av bildene mine med mobil selv!

When you buy a new camera you can look for tutorials on youtube, and you will most likely find one for your camera. Start with auto settings and move over to manual when you are ready, I cant say it enough, getting to know your camera is so important! You get very motivated when you get the results you want, therefore I suggest you to start with your phone (preferably a new iPhone) and download VSCO and play around. You dont really need an expesive camera to get good photos! Ive taken many of my photos with my phone!

7. FINDING YOUR OWN STYLE

Å bli inspirert av andre er kjempe gøy, men å kopiere er ukult. Å finne sin egen stil kan ta tid, jeg sliter fortsatt selv! Men det er veldig gøy når man sakte men sikkert beveger seg over i noe som føles riktig og kult. Lag et lite moodboard med inspo bilder av ulike stiltyper og lek deg frem til du finner din egen!

To get inspired is great, but to copy.. not so much! Finding your own style takes time, Im still not there yet. But its cool when you slightly figrue out who you are and what you like. Make a little mood board with inspo photos and play around till you find your own.

Som dere ser på de forskjellige bildene over så er det veldig mye forskjellige farger og følelser i bildene, men en fellesnevner for mine bilder er at jeg foretrekker levende bilder med sjel og ikke oppstilte eller anstrengte bilder. Jeg liker at bildene mine forteller en historie i seg selv. Si i fra hvis dere har noen foto tips til meg og si også i fra hvis dere har noen spørsmål!

As you can see on the photos above there are loads of different colors and feelings attached. But what they have in common is that they all are telling a story and they are all living photos and not too staged, if you know what I mean? Let me know if you have photography tips for me or questions about anything concering photos and editing!