HIPP HIPP HURRA!

Gratulerer med dagen til alle nordmenn der ute! Idag kan jeg tenke meg at dere drikker med måte og oppfører dere pent sånn som i syden i hvert fall på strekningen mellom Tjuvholmen og Solliplass. Gud så stolte vi er av å være norske. Vi blir jo helt røde, hvite og blå i kinna bare vi ser en utlending skjære ost med kreasjonen vår eller for og ikke snakke om når håndballjentene scorer eller når Nico og Vince spilles på høytaleren i en kjedebutikk i utlandet. 

nyc.jpg

Norge er lite, kaldt, snevert med ei så vakkert. Vi er gode på å minne oss selv på hvor flott landet vårt er, meg selv inkludert. Hver gang jeg tenker negative tanker om fedrelandet minner jeg meg selv på den altfor fine naturen jeg aldri er i, de gode vaflene jeg ikke tåler og alle menneskene som egentlig er gode og snille, men som aldri sier hei når du smiler til dem på bussen. Jeg klarer heller ikke la være å tenke på alle gangene jeg har løpt av og på flytoget for å få med meg all bagasjen og mennene med kaffe i hånden bare går inn og setter seg for å tygge tyggis, eller alle gangene folk håndhilser på meg for fjerde gang og jeg bare nikker og smiler falskt og tenker "fy faen du har dårlig hukommelse ass" eller hva med de gangene man møter nordmenn i utlandet. "Er dere også norske? Vi også hihihihi". Men vi må ikke glemme: 

 • At hvis noen mister en vott så henges den på et gjerde eller en grein til vedkommende finner den igjen. 
 • At vi blir så dehydrerte når vi flyr at vi må løpe rett ned til Tax Freen å kjøpe masse drikke! 
 • At når vi reiser så tror vi at vi er de eneste nordmennene i landet vi kommer til så vi skriker til hverandre fordi ingen forstår oss uansett. 
 • At russetiden er umulig å forstå for alle andre enn oss selv. 
 • At taco fredag er hellig. 
 • At grilling og reker definerer en god sommer. 
 • At julebrusen fra Hamar er best. 
 • At melkesjokoladen bare blir dyrere og dyrere. 
 • At Grand Canaria ikke er eid av Norge.
 • At ikke alle nordmenn er født med ski på beina. 
 • At vi ikke klarer å huske hvordan man lager ribbe så Venke må vise oss det hvert år.
 • At tran og melk er det som skal til for en sunn livsstil. 
 • At barnehageplassen styrer om du skal ha et barn til eller ikke. 
 • At ordet koselig er så norskt at det ikke kan oversettes og få samme betydning. 
 • At påskeferie er en metafor for hytteskirennafterskihelligdager. 
 • At å spise is ute i solen er litt sånn "once in a lifetime" opplevelse. 
nyc.jpg

Jeg elsket 17 mai da jeg var liten, det vil si på barneskolen! Det var så gøy å stå opp tidlig for å spise godteri, samle russekort, løpe potet og sekkeløp, spise is og pølser, gå med 17 mai slufser i håret og ri på hest i bunad med venninner! Det var kos når hele klassen var samlet, stas å være duskebærer og kult å vise mamma og pappa hvilken av de stygge små filtfigurene på fanen som var min! Men så kom ungdomsskolen og 17 maifrokost eventer hang i løse luften, hvem var alene hjemme? Hvem kunne fikse champagne og hvor skulle vi grille på kvelden? Brunkremflekker på bunadskjorten og tuperte hårtufser i søljene var restene etter en vellykket kveld som ble avtalt på msn. Så var det videregående hvor ingenting annet enn ekte champagnefyll var kult. Å danse drita i det dyreste klesplagget du har i skapet sammen med realitydeltagere og folk som har spart opp penger og dekket bord siden februar er kun for spesielt interesserte. Så var det russetiden, denne ene 17maien hvor du slipper å dra opp den kløende strømpebuksen hvert kvarter, du kan heller dingle med beina fra taket på en buss og kaste fuktige russekort i ansiktet på gamle mattelærere mens du sipper på en øl som er lunken fra kvelden før og sikkert ikke din egen en gang. 

17 mai er en fin dag og bunad er vakkert sier mormor. Nordmenn er fine mennesker, det norske flagget er faktisk det fineste flagget jeg vet om og det sier jeg ikke fordi jeg har begynt å snakke flaggalfabetisk etter å ha bodd i Usa, jeg mener det. Jeg synes vi er rare, sære, bleke og kalde. Men vi er snille, vi har fine tradisjoner, har den beste sjokoladen, det rareste språket, det kjipeste været, den dyreste maten og den friskeste luften. Where are you from? Norway. Oh thats the capital of Sweden right? Yes.. Thats also next to Italy right? Yes.. (Noe mer du lurte på?) Sånn blir det fort når man går i klasse med amerikanere som er et par år yngere og som aldri har satt sin fot utenfor Long Island. Da fortjener man rett og slett ikke å vite hvor Norge er. For nei det er ikke isbjørner i gatene, det snør heller ikke hele året og selvom jeg er blond og har blå øyne er jeg ikke søsteren til hun andre norske med blondt hår og blå øyne. Jeg synger heller ikke når jeg snakker og solo og fanta er ikke det samme! Nordmenn er vanskelige å forstå, det er språket og denne dagen også. Derfor håper jeg dere nyter den fullt ut og koser dere med familie og venner. Vi nordmenn må alltid ha en grunn til å feire og hvis ikke GRUNNloven holder så vet ikke jeg! Hipp hipp hora!