MINI GUIDE: SRI LANKA

Sri Lanka, et land fullt av vennlige smil, urørte strender og frodig natur. Et land alle må besøke og det helst med en gang! Jeg spår Sri Lanka til å bli det nye hotteste reisemålet innen de neste to årene! De har alt for eksempel Thailand har å by på bare mindre turister og enda mer imøtekommende mennesker. Sri Lankisk mat er fantastisk godt og minner om en krysning mellom Thai og Indisk. Ferske grønnsaker, kokosmelk, chili sambol og deres helt egne spesialiteter som hoppers som er aldeles smakfulle og ikke minst trendy! Landet er ikke så stort og har man to uker her nede så har man god tid til å reise rundt og se flere sider av Sri Lanka!

UNAWATUNA: Unawatuna er en liten by langs kysten i distriktet Galle sør på Sri Lanka. Kjent for sine fantstiske strender som en gang i tiden var en av verdens fineste. Vannet er forsatt turkist og bademulighetene er mange, men denne lille kystbyen har så mye mer å by på! En av mine nærmeste venninner bor i Unawatuna så jeg var så heldig å få være med rundt på en haug med kule steder og noen av de har jeg fått lov til å dele med dere. Er du i humør for en beach club langs en øde strand med basseng og god mat bør du ta turen til Talpe Beach. Føler du for en annen type beach club atmosfære i høyden med utsikt utover Unawatunas surfere så kan Luna Terracce være noe for deg. Vil du ligge pal på stranden med sand mellom tærne og spise god lunsj på en strandrestaurant så ta turen til Wijaya Beach.  Liker du å prøve forskjellige strender hver dag så kan kanskje Jungle Beach friste, en liten jungelsti leder deg ned til en mer øde og mindre folksom strand. Trenger du et sted å bo hvor du kan føle deg som hjemme, få verdens beste coconut creamed curry i avslappende og freshe omgivelser så anbefaler jeg deg å booke rom på Nor Lanka. Hotellet drives av en norsk-sri lankisk familie og jeg tør å påstå at dette må være en av de hyggligste hotellene i Sri Lanka. Herligere vertsskap skal man lete lenge etter! Reiser du derimot på stramt budsjett så fungerer Sams Guest House perfekt for en natt eller to. Når det kommer til spisesteder så kryr det av god mat og kule steder. For en billig og god curry så bør du sjekke ut Happy Spice, Pink Elephant har også billig og god mat med backpacker vibe. For en finere middag anbefaler jeg King Fisher, en mer "eksklusiv" strand restaurant. Er du en surfer så er det på Dewata Beach der det skjer, stopp gjerne innom The Shack for en juice blant kule mennesker og funky musikk når solen går ned og du har surfet din siste bølge for dagen. En annen ting å oppleve er å se solnedgangen fra tempelet Peace Pagoda. En fantastisk avslappende atmosfære ligger over dette kritt hvite tempelet, faktisk en av de fineste templene jeg har vært på! Så fredelig og fint!
 

GALLE: Byen som ligger helt sør og strekker seg utover havet med en enorm borg i klassisk arkitektur av europeisk innflytelse. Fortet er fullt av små koselige cafeer, boutiques, hippe hoteller og en vibe som tar deg bort fra Asia et øyeblikk. Med frisk bris, ombringet av havet er Galle en perle og et must-see om du tar turen sørover fra Colombo. Lørdagsmarkeder, historie og mer moderne restauranter enn det du finner ellers rundt på Sri Lanka. Gå deg vill rundt i borgen og ta en lunsj på Poonies Kitchen. En trendy bakgård med god mat og en sjarmerende liten butikk med alt smått og godt en jente kan ønske seg.

MIRISSA: Mirissa ligger enda lengre sør på Sri Lanka og er en "by" hvor det eneste du trenger å gjøre er å slenge på deg bikinien og åpne en kokosnøtt. Små bukter med hvit sand og turkist vann former kysten til Mirissa. De karakteristiske fiskerne sitter på pålene sine klare for dagens fangst og din viktigste oppgave er å finne et sted å se kveldens solnedgang. Her har jeg et par tips: Det er to veldig fine steder å se solnedgangen fra!  Det første er en liten tupp som ligger ved utkanten av byen, odden er dekket av spredte palmer og surferne ligger og flyter rundt steinene på slutten av dagen. Du kommer til å kjenne det igjen når du ser det. Den andre er en topp som ligger litt uti vannet mellom to strender i Mirissa. Det er så og si den eneste toppen med en trapp opp hvor du kan speide utover hele "byen", med andre ord ikke til å unngå! Er du på utkikk etter en god restaurant så er Zephyr et sted å anbefale. I Mirissa så kryr det også av hyggelige Guest House, jeg anbefaler å velge et rolig, familiedrevet med frokost inkludert. Da får du muligheten til å smake på ekte hjemmelaget roti og drikke morgenkaffen din i hagen til en lokal familie.

ELLA: Denne lille grønne byen tok meg med storm. Ella ligger midt inni Sri Lankas frodige landskap. Kan fint nås med tog, buss eller tuktuk som vi gjorde. Ella består av fjelltopper og teplantasjer og er det perfekte stedet å tilbringe et par netter for frisk luft i avslappende omgivelser. Ellas sentrum ligger nedi dalen og byr på mange koselige cafeeer, blant annet Cafe Chill og Dream Cafe, to litt mer vestlig inspirerte hang-out steder, med kul vibe hvor du kan møte andre reisende! En ting du bare MÅ gjøre når du er i Ella utenom å besøke teplantasjer er å gå hiken Little Adams Peak. Denne gåturen tar ikke lange tiden, men når du kommer opp venter det deg en utrolig fin utsikt som du sent vil glemme! På vei ned til sentrum bør du stoppe innom Flower Garden for en kopp te i grønne omgivelser og er du sulten så anbefaler jeg deg å ta en matbit på Adams Breeze. En lokal cafe langs veien med super god roti til en billig penge. (ja de har glutenfri roti og det smaker himmelsk). Ella er en by du ikke trenger mange dager i, men også et sted man aldri blir klar for å forlate.

KANDY: Kandy er en annen innlandsby på Sri Lanka, en mye større by enn Ella med både teplantasjer og natur samt et pulserende sentrum med trafikk og menneskemylder. Kandys landsskap er bratt, grønt og har en elv som renner igjennom byen. Kandy har også flere historiske minnesmerker og museum, så det er med andre ord mye å finne på for de som er interesserte i det. The Empire Cafe er et kult sted å lunsje hvis du er i Kandy og når det kommer til steder å overnatte så hadde jeg valgt et Guest House som ligger litt utenfor byen. Å bo blant teplantasjer med utsikt ut og ned mot sentrum er langt mer idyllisk! For å komme seg til Kandy så anbefaler jeg å ta tog, togtur i Sri Lanka er et must, det er en opplevelse i seg selv!

GENERELT: Kandy og Ella har kjøligere klima så her trenger du både genser, bukse og skjerf. En togtur gjennom Sri Lanka er det beste måten å få sett mest mulig av landet på. Det tar lang tid, men det er jo sightseeing i seg selv. Hvis jeg skal anbefale en rute så hadde jeg reist slik: Colombo - Galle - Unawatuna - Mirissa (videre langs kysten hvis du har tid) - Ella - Kandy og tilbake til Colombo. Hvis du har knapt med tid så er kysten fra Galle og sørover og en tur innom Ella det jeg mener er viktigst å prioritere! Jeg er ekstremt overrasket over maten i Sri Lanka, den er så smakfull og fresh at å spise curry til hvert måltid gjør ingen verdens ting. Dessuten finnes det ingen fasit, så alle curryene smaker forskjellig og det er like spennende hver gang.  Til frokost må du prøve String Hoppers (steamet risnudler flate som pannekaker), Hoppers (et tynt "risbrød" formet som en skål) og coconutroti (en hard pannekake/pinnebrød) med kokossmak. Det er bare å vende seg til en krydret frokost og ukjente smaker, og jeg kan love deg at du blir positivt overrasket. Ikke glem å spise massevis av sesongens frukt (mango/papaya) og glem heller ikke å smake på passionfruit soda som er en fresh tørsteslukker i varmen og for all del ikke glem det beste med å holde til under palmene: ferske kokosnøtter! Generelt sett føles Sri Lanka veldig trygt, rolig og vennlig. Menneskene er imøtekommende, interesserte og veldig inkluderende. Ingenting som føltes utrygt eller ubehagelig, jeg har rett og slett ikke noe negativt å si om dette landet. Et så fargerikt, fredfullt og hyggelig paradis skal man lete lenge etter! Hadde jeg vært deg, så hadde jeg planlagt en reise hit før alle andre gjør det!

Har du noen spørsmål angående Sri Lanka så ikke nøl med å legge igjen en kommentar så skal jeg svare så godt jeg kan!