TRAVELING IN INDIA: BEGINNERS GUIDE

India er ikke som alle andre land, selvom du er reisevant er det mange nye ting å tenke på når man reiser rundt i India. Det er møkkete, folksomt, uhygenisk, rotete og religiøst. De enorme kulturforskjellene kan gjøre de første dagene litt vinglete, men det tar ikke lang tid før man lærer. Go with the flow, observer og repeter. Jeg har laget en liten oppsummering av det jeg selv hadde satt pris på å få høre før en reise, litt forberedt er det fint å være!

mally.jpg
mally.jpg

Hygiene: Renslighet i India er på et helt annet nivå enn i Norge. Hotellrom sånn man selv forlater det etter bruk, er mye renere enn det du får når du sjekker inn på hotell i India. Indisk standard er med andre ord noe helt annet enn vestlig. Forhåndsregler som antibak og vasking av hender er ganske så viktig i dette landet. Jeg har aldri vasket hendene så mye som jeg gjorde de to ukene jeg reiste gjennom Rajasthan. Jeg pleier sjelden å bruke antibak på reiser, men i India tømte jeg to flasker. Vask hendene, bruk antibak, drikk av sugerør og ta med dopapir i vesken. (Det er nemlig et sjeldent syn i India).

Mat: Maten i India smaker og lukter fantastisk. Det finnes utallige retter av samme sort med ulik vri og det er derfor alltid noe nytt å smake på. Ikke glem at indisk mat i Norge er noe helt annet enn indisk mat i hjemlandet. Med det blonde håret og de blå øynene mine var jeg min egen varseltrekant, men ikke vær redd for å be om mild! Det er ikke mye vestlig mat å hente i India, i hvert fall ikke av den typen som er trygt å spise på tur. Hold deg til lokale retter som er ferske og blir laget fra bunnen av hver dag. Et tips hvis du er usikker på hva du tør å spise på restaurant, velg Dal! Det er en curry som oftest består av linser og blir laget fersk hver dag, siden Dal ofte spises av indere selv! Mange indere er vegetarianere av religiøse årsaker så det kryr av vegetariske varianter på menyene. Hadde jeg vært deg, hadde jeg ikke spist kjøtt i India. Du får i deg nok bakterier på turen i utgangspunktet, dropper du kjøttet kan det hende du slipper unna den beryktede Delhi-bellyen også! Kvaliteten og rensligheten er ikke der, og en kyllingfilet er aldri verdt to uker med matforgiftning! Et tips til allergikere er å være litt obs på at indere har andre ord for ingrediensene sine. Paneer er en type cottage cheese og brukes ofte i curry. Curd er en type rømme/yoghurt fra bøffel, og selvom ting er laget på rismel trenger det ikke være glutenfritt. For å helgardere seg lønner det seg derfor å ramse opp alt du ikke vil ha i retten din. For gluten allergikere så finnes det noen steder glutenfri roti (en hard pannekake laget på rismel), glutenfri dosa (en stor tynn pannekake laget på rismel) og papadum/papad som er et flatbrød laget av kikertmel. Ikke regn med at det er glutenfritt, dobbeltsjekk! En annen ting jeg vil nevne er GI (litt usikker på stavemåten), det er en type "olje/fett" de bruker i maten som stammer fra dyr. Ganske uapetittelig om jeg så må si det selv. Sørg for å si at du vil at de skal bruke vegetable/peanut oil. For å slippe å bli dårlig anbefaler jeg også å skrelle frukten selv, droppe å spise rå grønnsaker og for all del ikke åpne munnen i dusjen!
 

mally.jpg

Klær: Tildekkende klær er regel nummer en i et så religiøst land som India. Knær og skuldre skal ikke vises og det må respekteres. Selv vanlige klær kan bli sett på som avslørende, sørg derfor for å alltid ha med et sjal for å unngå unødvendig oppmerksomhet. Magen derimot blir sett på som fint å vise, særlig hvis du har et par ekstra kg rundt midjen som er tegn på velstand og penger. Klimaet er veldig ulikt i de forskjellige delene av landet, om vinteren er den nordlige delen av landet ganske kjølig på kveldstid. Det lønner seg derfor å ha med seg tykkere gensere, bukser og skjerf. På dagtid holder det med luftige skjorter, tynne lange skjørt/kjoler og bukser, men når solen blir borte trenger man helt klart varme klær!

mally.jpg

Transport: Vi dekket syv byer på to uker og det hadde vi aldri klart med mindre det var for at vi leide bil med sjåfør. Vi brukte V care tours, et firma som syr en valgri reiserute med bil etter dine egne ønsker. Vi gjorde klart hvilke byer vi ville se og hva vi ville gjøre i hver by og sjåføren var tilgjengelig etter våre ønsker 24/7. Hvis man skal reise rundt i India over en lengre periode så lønner det seg å bruke lokal transport. Det går buss og tog mellom de aller fleste stedene og det er både billig og praktisk. Men du må så klart være forberedt på mindre komfortable turer blant kuer og overfylte vogner.
Vil du se mest mulig på kort tid anbefaler jeg å leie sjåfør, men det er helt klart en opplevelse å bruke lokal transport for å ta seg rundt også. Lokaltransport krever tid og tålmodighet på alle plan, men da blir man også kjent med andre sider av India som man ellers kanskje ikke ville ha sett. Det finnes haugevis med arrangerte turer man kan melde seg på, helt klart noe man kan vurdere om man reiser alene, men jeg foretrekker å bestemme over oppdagelsesferden selv!

Penger: Sammenlignet med Norge så er India åpenbart veldig billig, du får gode, mettende måltider for 50 kroner selv på hotellrestauranter, men en ting å huske på er at det alltid kommer tax i tillegg. De har flere varianter av denne taxen som legges på til slutt og de nøler heller ikke med å ta ekstra for ting som vi ser på som en selvfølge. En annen ting når det kommer til penger er at veldig få gjør tjenester kun for å hjelpe, de blir stående der til de har fått en slant for hjelpen. Enten det er å vise vei, ta et bilde, bære bagasjen din eller fortelle deg om monumentet du i utgangspunktet takket nei til, så venter de på å få betalt. Sånn er det bare. Si i fra tydelig og takk nei på en høflig måte.

mally.jpg

Standard: Selv på hoteller av ok standard er ikke varmt vann en selvfølge. Legg fra deg tankene om luksus og stjernevurdering, selv tre stjerner er ikke alltid slik man ser det for seg. Om du påpeker at det er skittent så er det ikke alltid at indere ser det selv dessverre. Vær forberedt på det verste, så slipper du skuffelsen! Er du på jakt etter luksus derimot, så kan du finne det fineste av det fine i India. De har noen av de lekreste hotellene i verden og hvis du har lyst til å bruke litt ekstra penger kan du få noen ganske uforglemmelige netter i vakre omgivelser på boutique hoteller som kun oppdages av de som leter.

Kultur: Tidsperspektivet er totalt annerledes og jeg stusset endel over veiskiltene hvor det for eksempel stod: 1km igjen til tollen og så var det knapt 150m. Når man spør folk om tid og distanse får du som oftest det dobbelte av det som egentlig stemmer. Så ta beregningene deres med en klype salt. Ikke ta stirringen deres personlig, det kan bli ganske ekstremt til tider! De har null hemninger når det kommer til å glo og det kan derfor virke ganske så frekt og ubehagelig. Blir du tilbudt en prikk i pannen, ta det i mot. Det er en velsignelse og av ren respekt er det høflig å takke ja. Hinduene er veldig stolte av religionen sin og synes det er stas når vi viser interesse og adapterer litt mens vi befinner oss i landet deres. Når det kommer til fotografering, så spør før du tar bilder. Menneskene du møter vil ofte spørre om å bli tatt bilde av, men ikke tro du kan gå derfra uten å gi noen rupies for bildet. Vær også obs på at det ikke alltid er lov å ta bilder på religiøse områder, gudestatuer er ofte forbudt å avbilde. Det hender også at man må betale ekstra for å ta bilder når man besøker monumenter. Med andre ord trenger kamera dessverre egen billett.  Styr unna turistfellene og oppsøk det ekte India, hvem liker å gå i kø når man utforsker? Det lønner seg også å gjøre litt research og velge ut hva du vil se av monumenter i de forskjellige byene du besøker. Alt koster penger og det er mye av det samme! Så plukk deg ut noen ting som virker interessant på forhånd og husk å ikke bruke opp tiden på sightseeing men å prioritere gamlebyen og markedene like mye!

mally.jpg

Dyr: Er du en dyreelsker som meg så er du vel kanskje klar over dette fra før av, men dropp å støtte mennesker som bruker dyr for å tjene penger. Unngå kamel, hest og elefant-rideturer og ikke hold aper og slanger. Har du mulighet så anbefaler jeg også at du besøker et dyreshelter, der får man innblikk i hvordan dyrene egentlig har det og får en mulighet til å bidra med det du kan der og da. Sørg for å gjøre research før du eventuelt donerer penger, man vet aldri. Du skal heller ikke se bort i fra at du kommer til å se mye vondt når det kommer til dyr, vær forberedt på det!

Shopping: Det kryr av stoffer, farger, krydder, sjal, vesker, smykker, bøker, interiør, perler, blomster osv! India har altfor mye fint som vi i vesten lengter etter og det er veldig fort gjort å gå på en "alt er så billig" smell og kjøpe med seg hauger med ting som virker kult der og da men som rett og slett blir liggende når man kommer hjem. Ting jeg anbefaler å kjøpe er smykker spesielt fotlenker, ringer og hodesmykker hvis det er noe man liker. Krydder, røkelse og ullskjerf er også fine ting å ta med seg hjem. Ellers finner man mye av samme type vesker, sko, kjoler og flagrende gevanter overalt. Hold øynene åpne for"one of a kind" ting, det finner man stort sett over alt siden det er håndarbeid som gjelder i India. Men husk at hvis du ser en jakke eller en veske du liker så kommer du ikke til å finne akkurat den igjen, så kjøp den der og da!

mally.jpg
mally.jpg

Man hører mye rart om dette landet. Det er så stort og annerledes at det er lett å dømme og slakte. Jeg har alltid hatt ekstremt lyst til å reise hit, men mange rykter, historier og fortellinger har holdt meg tilbake. Ja, India har enorm fattigdom, det er møkkete og kanskje ikke det tryggeste stedet å reise rundt alene som jente. Men hva med alle de fine tingene landet har å by på? Personlig så synes jeg det man hører om India er urettferdig. Menneskene er langt mer hyggelige, interesserte og hjelpsomme en det som blir fortalt, bruker du hodet er det ikke skummelt eller farlig å reise rundt. Ikke vis usikkerhet, kle deg etter forholdene, bytt ut hei med namaste og vis respekt så går det fint! Vi alle er forskjellige i forhold til hvor sensitive vi er med tanke på bakteriefloraen og i matveien. Det er mange som ikke bryr seg og spiser av lokale gatevogner, knasker rå grønnsaker, spiser kjøtt med fingreneog pusser tennene i springen. Personlig så har jeg slitt mye med magen, så akkurat dette var en selvfølge for meg å unngå. Jeg kan nesten garantere at sjansen for å bli dårlig halveres hvis du gjør som meg. At jeg som er så sensitiv ikke ble dårlig av å være i India i over to uker er et mirakel, nesten verdt å tatovere! India er et land av konstraster, det er mye som skal oppleves og man blir mer sliten av å reise rundt her enn andre steder, så mange inntrykk, lukter, lyder og mennesker på en gang! India er en av de kuleste, mest fargerike og spennende stedene jeg har vært og jeg skal helt klart tilbake! Håper dette innlegget hjalp deg bort i fra skrekk historiene som florerer om India. Så lenge du er åpen og klar for opplevelser for livet så er det ingenting som kan sette deg ut av spill!