THE GOLDEN CITY: JAISALMER, RAJASTHAN

Jeg hadde et par ting i tankene da jeg planla og besøke Jaisalmer. Ikke bare liker jeg at byen blir omtalt som The Golden City på grunn av den fantastiske arkitekturen med detaljer i sandfarger, men det er noe annerledes med stemningen som ligger over byen. Etter nærmere syv timer i bil og en altfor dyr lunsj på en restaurant langs veien som så sin mulighet til å ta seg fem ganger mer betalt på grunn av beliggenheten, som var ene og alene i ingenmannsland var vi endelig fremme.

mally.jpg
mally.jpg

Gatene her var så smale at nesten ikke tuk-tuken en gang kom seg frem mellom bygningene fulle av utskjæringer og duereder. Vi snublet over et hotell på nettet og valgte det på grunn av den fornuftige prisen og den høye ratingen. Hotellet viste seg å være langt bedre enn vi hadde forventet oss så til tross for litt kvalme og uvelhet etter lang biltur på humpete veier med magene fulle av curry, fikk vi en veldig hyggelig ettermiddag på et sjarmerende hotell i gamlebyen.

mally.jpg
mally.jpg

Etter å ha gjort oss kjent i smågatene utenfor det enorme fortet, lært småbarn hvordan man skal holde valper på en ordentlig måte, siklet på frukten fra de fulle bodene og gått oss vill i nabolag kun bestående av kuer fant vi til slutt tilbake til hotellet. Stedsansen er noe å ta med seg til India! Gatene er så like og det er fort gjort å glemme hvilken retning man kom fra i menneskemylderet.

mally.jpg
mally.jpg

Alle restauranter og hoteller med takterrasser blir ti ganger finere og mer ettertraktet her nede. Etter møkkete gater med trafikk, menneskermengder som tilsvarer 17 mai på Karl Johan og frittgående kyr føles det godt med litt armslag og "frisk" luft på et av byens tusen tak.

mally.jpg
mally.jpg

Da vi var kommet innenfor hotellets fire vegger, fant vi fort ut at takterrassen var akkuart som om vi skulle designet den selv og vi ble liggende i hver vår innhulte mini balkong å lese og meditere. Vi kom akkurat i tide til solnedgangen og fikk se at himmelen gikk fra oransje til rosa bak borgen, mens byens mange lys ble tent. Lyktene kom på og roen senket seg over gatene. Vi lente oss tilbake i de rosa blomstrete putene og nøt følelsen av Tusen og en natt.

mally.jpg
mally.jpg

Plutselig forsvant all elektrisiteten i hele byen. Det ble bek mørkt, vi så hverken hverandre eller husene som lå vegg i vegg. Det eneste som lyste opp var borgen og slik forble det resten av kvelden. Vi listet oss rundt med lykter i gangene, løp gjennom den kalde dusjen og fikk maten laget på kull. Jeg følte meg plutselig som en statist på folkemuseet og nøt godt av den herskapelige følelsen av å åpne doble tredører med hengelås mens jeg hadde en egen "tjener" til å holde lykten av levende lys ved siden av meg.

mally.jpg
mally.jpg

Vi drakk chai og spiste frokost blandt store krukker og myke puter i soloppgangen og fikk tatt en etterlengtet varm dusj da strømmen var så snill å komme tilbake. Formiddagen tilbrakte vi blant lokale i smågatene både innenfor og utenfor borgens mur. Jaisalmer er en veldig liten by og har et preg av midtøsten over seg, ikke det typiske folk forbinder med India. Hele byens arkitektur er dekket i en gyllen sandfarge, fargerike dører finnes på hvert hjørne og enorme mengder med kurrende duer satt på hver ledige millimeter oppe i høyden og flakset med vingene. Det eneste som manglet var Aladdin, Jasmine og et stort fargerikt flyvende teppe.

mally.jpg