IN BETWEEN CURRIES

Sri Lanka er urørt på så mange måter som jeg finner vanskelig å beskrive. Kysten strekker seg med perlehvite sandstrender som i border man tegnet i dikatboken som liten. Små bukter uten et eneste menneske, kun fiskebåter og planter som lener seg avslappet over sanden i den sterke solen. Bølgene slår innover høye og kraftige, og hvis man følger godt med så kan man skimte både store og små fisk som lar seg drive med strømmen. Fiskerne trekker seg opp på de karakteristiske spinkle fiskestolpene sine langs kysten mellom Unawatuna og Mirissa. Balansekunsten er fascinerende og tålmodigheten like så.

mally.jpg

Mellom luksushoteller, bungalows, boder med fersk fisk og nyplukket frukt har folk en hverdag og det tror jeg for mange kan være lett å glemme. Når man har muligheten til å reise gjennom et land så er det mange ting som kommer til syne som vanligvis drukner blant frokostbuffeer og solnedgangsdrinker. Master the art of observing.

mally.jpg

En eldre dame trer et stort svart sjal rundt den formfulle kroppen sin og går ut i bakhagen. Der venter en enorm bøtte med en liten skål flytende på vannoverflaten. Hun strammer sjalet og fyller skålen med vann, gang etter gang heller hun vannet over seg så den lange grå fletten som rekker henne til kneet blir både fuktig og ren.

mally.jpg

En mann i en møkkete slitt hvit trøye står barbeint uti gresset og hogger ved. Øksen er sløv og svetten pipler. Rundt han løper to små gutter med en brus i hver sin hånd kun i ført en underbukse, mens en jente i tenårene legger vått tøy til tørk på både tak og busker. Langs husveggen sitter to andre kvinner. Den ene skjærer opp løk og den andre gjør i stand et bål.

mally.jpg

Jeg observerer tre små jenter krysse veien hånd i hånd. Jentene har på seg kjoler i ulike neon farger med matchende hårklyper og lakksko hvor hælene glir ut når de går. Det er ingen tvil om at de har lånt klær av noen de ser opp til og at de føler seg fine der de rusler av sted. De fniser og dilter etter hverandre mens veskene deres hektes sammen av glede og forventninger.

mally.jpg

En godt voksen mann sitter lent inntil et tre langs en skitten motorvei. Håret hans er kritt hvitt og huden brun og skrukkete som en rosin. Øynene er igjen og hodet godt avslappet mot trestammen. Støvet fra bilene som suser forbi virvler opp i ansiktet hans, men han ser ikke til å bry seg. Skjegget hans er langt og tykt og har akkurat samme farge som håret. Hvitt. På seg har han kun et sjal festet til livet. Føttene er bare og det er resten av kroppen også. Rundt han ligger tre hunder. Den ene som ligger inntil låret hans mangler et bein. De ser ut til å ha det riktig bra alle sammen, de mangler ingenting i deres øyne. Men alt i våres.

mally.jpg