PEACE PAGODA

På tuppen av en bukt i Unawatuna ligger et japansk tempel kalt Peace Pagoda. En enorm hvit bygning som kan skimtes fra den lange stranden som strekker seg mellom Unawatuna og bortover mot Galle. Peace Pagodas hvite form lyser opp det grønne frodige området som ombringer tempelet, og spesielt fint er det når man kjører langs strand promenaden retning Unawatuna. Tempelet minner om en perfekt hvit kremtopp der det ligger fredfullt på en klippe midt i jungelen. Vi tok en tuk-tuk til White Jungle beach, en strand som plutselig tok meg tilbake til barndomsminner fra Thailand. En liten jungelsti viser vei ned til stranden hvor man blir møtt av en liten strandrestaurant og et par fiskebåter. Etter et par timer flytende på overflaten av det blikkstille turkise havet balanserte vi videre langs steinene over til Jungle beach, en mindre strand med samme stil. Derfra krysset vi stranden og fulgte enda en jungel sti oppover mot Peace Pagoda.

mally.jpg
mally.jpg

Det enorme tempelet lå kongelig og overdådig til på toppen av bakken. De hvite søylene i konstrast med de gullfargede statuene ga hele stedet en hellig og nesten urealistisk følelse. Vi tok av skoene og nøt stillheten i brisen som kom inn fra havet og rev oss i håret. Stillheten ble avbrutt av en munk som begynte solnedgangsritualene sine på trommer i et lite tempel ved siden av, en utrolig sjarmerende munk med øyne som brente mandler ba oss inn for en liten sermoni, i belønning fikk vi godteri som ekte turister.

mally.jpg
mally.jpg

Da solstrålene traff tempelet på vei ned stod den hvite steinen i brann. En utenomjordisk ånd lå som et teppe over hele området. Hele tempelet føltes som et romskip som fint kunne seile lett over bølgene utover mot horisonten. Bølgene nedenfor traff klippene med voldsomme lyder, men allikevel var alt helt musestille. På plenen under de store markante hvite trappene lå en ung jente. Under henne hadde hun lagt ut et lyselilla teppe, de fargerike buddhabuksene hennes gikk i ett med teppet. Øynene hennes var lukket og hendene foldet, det så ut som hun var kommet hit for å finne fred og fred hadde hun funnet.

mally.jpg
mally.jpg

Hellige steder kan ofte føles ubehagelig å besøke fordi man rett og slett føler seg utilpass og uvelkommen grunnet for lite kunnskap om stedet eller religionen. Jeg liker å besøke kulturelle og religiøse steder når jeg er på reiser, men hater følelsen av å være i veien eller malplassert. Peace Pagoda var et unntak, jeg følte meg hverken fremmed eller som en over entusiastisk turist. Jeg skle liksom rett inn og ble der. Det er mulig det kan ha noe å gjøre med at tempelet lå ved havet som er mitt element og jeg var kledd i hvitt. Veldig fint var det i hvert fall.

mally.jpg
mally.jpg
mally.jpg
mally.jpg