LANKA MORNING

Det rasler i buskene som strekker seg oppover langs muren under vinduet. Takviften går i utakt og myggstikkene jeg fikk i går gjør at jeg ikke klarer å ligge stille. Myggnettingen har tvinnet seg rundt foten min, jeg finner så vidt åpningen der jeg krabber ut av sengen.  Jeg drar til side gardinene, mørkeblå gardiner i lin, tredd stramt rundt en tre stang som henger på tvers av rommet. Solen har så vidt stått opp, tynne lyse stråler sikter på palmebladene, mens de vaier i morgenbrisen. Jeg finner frem sekken min, tar opp boken og legger frem en bikini. Grønne, gule, rød og oransje tråder er heklet sammen.  Jeg knyter den på meg, setter opp håret og smører litt solkrem på skuldrene og på brystet. Lukten av den hvite kremen som skal beskytte deg mot vondt, minner om alt godt. Båtturer med jordbærkurv og Capri-Sonne, grilling i hytteveggen på påskefjellet, rulleskøyter langs Miami beach og solnedgang på greske øyer.

mally.jpg

En hvit skjorte med broderier og blonder henger på tørketstativet, jeg trekker den over hodet og låser meg ut av rommet. Med boken under armen og kamera over skulderen rusler jeg bortover verandaen som leder til de andre rommene. Plutselig hopper en stor skikkelse foran meg og lander på gelenderet. En ape som er litt større i omkrets enn han selv tror holder balansen på bakbeina fire meter over bakken. Han blir sittende å studere sine egne hender som om han aldri har sett dem før, før han kaster seg utfor og lander med et brak i et tre ved resepsjonen. Litt for trøtt og litt for forfjamset til å reagere med kamera.

mally.jpg

Når jeg kommer ned på kjøkkenet dufter det kanel og nystekt brød. En jente med langt brunt hår, hud som melkesjokolade og gulløredobber smiler til meg. Jeg setter meg ned ved bordet, får en kopp te og trekker beina inntil kroppen. Jeg åpner boken på, fortsatt på side 128. Og jeg som trodde jeg hadde kommet mye lenger. Boken er så stor og tung, men jeg drar den med meg overalt. Litt på trass og litt av egen vilje. Skildringene av India er vakre, detaljerte beskrivelser som får tankene til å vandre. Jeg føler gleden over at dette er det neste landet jeg skal besøke. Et land jeg har drømt om å oppleve sin gud vet når. Ut av ingen steder plasseres et stort glass fylt til randen av fristelser rett foran meg. Jeg titter opp og møter blikket til en ung gutt. "Natasha made it" sier han og smiler. Gutten har et avlangt hodet, trill runde øyne og alltid et smil på lur. Et flabbete utseende som jeg liker å kalle det. Han rekker meg en skje. Lag på lag med chiapudding, yoghurt, papaya, vannmelon, banan og hjemmelaget granola fyller glasset. Chiafrøene sklir på tungen og papayaen smelter i munnen. "You like it?". Akkurat som om jeg skulle laget den selv tenker jeg og lukker øynene.

mally.jpg