MY CHRISTMAS CHECK LIST

Soon Michael Bublé will rise from his eleven month slumber to sing christmas songs for five weeks before going back to his great sleep. For et deilig liv, han lever et juleliv han her. Rett og slett i sin egen lille boblé. Jeg vedder på at han bare drikker kakao, spiser pepperkaker og rusler rundt i en rød bokser. Og hver gang han åpner munnen renner julestemnigen ut og han har reddet julen, igjen.

mally.jpg

Noen ganger lurer jeg på om tankene om julen er bedre enn selve julen. Alle planene, minnene og tradisjonene vi har, som vi bygger opp forventninger til. Julen kommer like fort hvert år uansett hvor lenge vi går og drømmer om den, plutselig er den her og vi blir tatt på senga som i fjor og året før. Så fort vi trer inn i desember måned så flyr dagene forbi og julen forsvinner før vi rekker å ta et pust i bakken og nyte den. Selvom jeg liker julaften, er det ventetiden og dagene før som gjør julen til den beste tiden på året i mine øyne. Det å ha en unnskyldning til å bake og smake på alle julekakene er ingen dum ting og det er heller ikke alle sammenkomstene rundt bord fylt til randen av deilig mat og glitrende pynt. Julen inneholder mange koselige stunder, men det er dessverre ikke sånn for alle. Julen er en ekstra sårbar tid på året for mennesker som i utgangspunktet er ensomme eller bare ikke har det så bra av ulike grunner. Det finnes mange forskjellige tiltak man kan gjøre for å bidra til at andre også får en fin jul. Ta en liten time-out fra pepperkakebakingen, juletrepyntingen eller den fjerde porsjonen med julemat og ta et skritt utenfor komfortsonen din.

mally.jpg

Utenom juleverksted, baking, familiemiddager, julebord, pynting av hus og tre, og andre små tradisjoner så bestemte jeg meg for en ny tradisjon for tre år siden. Jeg meldte meg på Alternativ Jul og det er en av de beste valgene jeg har tatt. Julen betyr veldig mye for meg og hvis jeg kan gjøre andres jul bedre ved å gi litt ekstra av meg selv er jeg mer enn villig til det. Alternativ Jul er en julefeiring for de som har havnet på skråplanet, et sted hvor alle velkomne for å hygge seg i juletiden. Feiringen går over flere dager og innebærer mange ulike arbeidsoppgaver som frivillig, alt fra matlaging til juleforberedelser, servering, vertsskap, sikkerhet og sjåfører trengs. En oppgave for hvert familiemedlem hvis man har lyst til å gjøre noe litt annerledes og hyggelig sammen. Jeg tok med meg hele familien dit i fjor og det ble ikke siste gangen.  Det finnes en haug med små ting man kan gjøre for å oppmuntre andre i denne familie høytiden. Oslo har flere frivillige aktiviteter man kan delta på nå i julen. Jeg oppfordrer alle som har mulighet til å bli med på et eller annet enten det er å invitere noen hjem til seg på julaften, pakke inn julegaver til Fattighuset eller stille opp på arrangementer som frivillig. Min jul er ikke lenger komplett uten at jeg har deltatt på Alternativ Jul og det er jeg veldig glad for.