ALL THE WAY UP NORTH

mally.jpg

Etter 17 timer i bil i går var vi omsider fremme i Kirkenes. Det blåste opp til snøstorm da vi befant oss på en øde vei langt inni skogen i Finland. Vi ble kjørende i 20 km/t i 100 sonen, så det sier vel sitt. Tomme for pepperkaker, oreos og alt annet godt vi hadde med oss var vi og. Vindusviskeren frøs fast til ruta og alt vi kunne se var tre meter med snø foran oss. Vi holdt motet oppe med å synge "Holidays are coming, holidays are coming" hver gang vi trodde vi kunne skimte en trailer med røde julelys i det fjerne. Men det viste seg alltid å være et skilt med "fare for snøscooter eller rein". Man blir ekstremt blind av å nistirre ut av vindu i så mange timer, i hvert fall når det laver ned.

mally.jpg

Da vi endelig kunne skimte et lite lugubert cafe skilt dinglende langs veien, var det ingen tvil om vi skulle stoppe eller ei. En dame stod og tittet på oss fra vi svingte inn på parkeringsplassen foran cafeen til vi beveget oss mot inngangsdøren. Det virket som hun var skeptisk og svært lite interessert i besøk i måten hun snek seg mellom de hjemmeheklede gardinene på. Men vi skulle ha mat. Det viste seg å være feil. Da vi kom inn smilte hun fra øre til øre, kanskje det største mest finske smilet jeg noen gang kommer til å få. Hun hadde tent på de røde stearinlysene som var plassert på alle trebordene rundt i lokalet. Og hoppet klønete og uelegant bak disken for å gjøre seg klar for noe som mest sannsynlig var ukens aller første og siste handel. Tanken på at omsetningen hennes belaget seg på oss ga meg litt dårlig samvittighet. Jeg tåler ikke finske tørre kaker og ikke har jeg så veldig lyst på dem heller. Men vi kjøpte med oss det som i våre øyne var spiselig og innbydende og smilte pent. Da vi skulle gå så hun på meg med store øyne som om hun var mummimamma og jeg lille my. Mulig det var ønsketenking.

mally.jpg

Vi stoppet som lovet innom Santa Claus Village i Rovaniemi tidligere i går. Det var som jeg hadde sett for meg. God julestemning med lyslenker, juletrær, kakao, juleverksted, snø og reinsdyr i samarbeid med turistbusser. Mens vi tok noe varmt å drikke etter vi hadde hilst på reinsdyrene observerte vi to asiatiske jenter med ballerinasko og Chanel vesker klatre opp på julenissens fang mens de tok bilder av hverandre med alftor store iphone deksler.  Det har vel sin sjarm det og.